De operatie staat bekend onder de naam Pulmonale Trombo-Endarteriëctomie (PTE). Niet iedereen komt voor een dergelijke operatie in aanmerking. Bovendien worden chronische longembolieën soms geaccepteerd omdat het verder geen klachten geeft. De patiënt zal in zo'n geval wel levenslang aan de bloedverdunners moeten.
Lukt het verwijderen niet? Dan is er sprake van een chronische longembolie. Het gevaar van chronische longembolieen is dat zij een grote slagader of meerdere kleine slagaders van de longen (gedeeltelijk) afsluiten waardoor er chronisch hoge bloeddruk in het vaatbed ontstaat. Dit wordt ook wel pulmonale hypertensie genoemd.
De rechterkant van het hart (rechterboezem en rechterkamer) zal extra hard moeten pompen om het bloed door de longslagaders te krijgen. Hierdoor verdikt de rechterkant van het hart (hypertrofie). Uiteindelijk zal de rechterkant van het hart dusdanig vergroot en verdikt zijn dat het pompfunctie verliest en hierdoor gaat falen, dit wordt decompensatio cordis genoemd.
Herken je een of meerdere van deze symptomen en maak je je ongerust? Neem dan altijd contact op met je huisarts, of ga direct naar de spoedeisende hulp in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dat is niets om je voor te schamen. Liever ongerust en dat er niets aan de hand blijkt te zijn, dan andersom.