Chronische longembolie

Chronische longembolie

Bij sommige patienten is het lichaam niet in staat het stolsel uit de longslagader(s) te verwijderen, er is dan sprake van chronische longembolie/longemboliën. Enkele patiënten zijn gebaat bij het operatief verwijderen van de chronische longemboliëen.

De operatie staat bekend onder de naam Pulmonale Trombo-Endarteriëctomie (PTE). Niet iedereen komt voor een dergelijke operatie in aanmerking. Bovendien worden chronische longembolieën soms geaccepteerd omdat het verder geen klachten geeft. De patiënt zal in zo'n geval wel levenslang aan de bloedverdunners moeten.

Verschil acute longembolie en chronische longembolie

Een longembolie kan acuut verlopen en zal in veel gevallen voor ernstige klachten zorgen. De behandeling in het ziekenhuis zal bestaan uit het geven van krachtige bloedverdunners en verlichten van de klachten. De bloedverdunners voorkomen het ontstaan van nieuwe bloedklonters (embolieën) en helpen het lichaam om reeds bestaande embolieen af te breken.

Lukt het verwijderen niet? Dan is er sprake van een chronische longembolie. Het gevaar van chronische longembolieen is dat zij een grote slagader of meerdere kleine slagaders van de longen (gedeeltelijk) afsluiten waardoor er chronisch hoge bloeddruk in het vaatbed ontstaat. Dit wordt ook wel pulmonale hypertensie genoemd.

De rechterkant van het hart (rechterboezem en rechterkamer) zal extra hard moeten pompen om het bloed door de longslagaders te krijgen. Hierdoor verdikt de rechterkant van het hart (hypertrofie). Uiteindelijk zal de rechterkant van het hart dusdanig vergroot en verdikt zijn dat het pompfunctie verliest en hierdoor gaat falen, dit wordt decompensatio cordis genoemd.

Risico chronische darmontsteking en ontstaan van een longembolie

Mogelijk dat een chronische darmontsteking de kans op een longembolie vergroot, onderzoek naar deze stelling wordt op dit moment nog verricht.

Een longembolie geeft niet altijd klachten, maar wees alert bij deze symptomen van een longembolie:

Herken je een of meerdere van deze symptomen en maak je je ongerust? Neem dan altijd contact op met je huisarts, of ga direct naar de spoedeisende hulp in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dat is niets om je voor te schamen. Liever ongerust en dat er niets aan de hand blijkt te zijn, dan andersom.