Diep-veneuze trombose

Diep-veneuze trombose

Een DVT, diep-veneuze trombose, is een trombose die ontstaat in de lager gelegen lichaamsdelen. Meestal ontstaat een DVT in één van de beenaderen, heel soms in de armen. Algemene symptomen zijn roodheid, zwelling, pijnlijk en een warm gevoel in een van de benen.

Een bloedstolsel blokkeert (tijdelijk) een ader in bijvoorbeeld een been. Hier kan het bloed niet goed wegstromen en ontstaat er zwelling (oedeem) en irritatie. Er wordt dan gesproken over een trombosebeen. Als een diep-veneuze trombose losschiet kan deze via het aderstelsel, door het hart, in de longslagader terecht komen. Alhier zal het voor symptomen zorgen en ontstaat een longembolie.

Potentieel levensbedreigend

Een diep-veneuze trombose is een gevaarlijk en potentieel levensbedreigende aandoening die veel voorkomt bij personen die vaak lange reizen maken. Bij deze lange reizen is er vaak sprake van langdurige immobilisatie, denk aan langdurig zitten in een vliegtuig. Tevens lopen mensen na chirurgie of een beroerte, grote kans op een DVT/trombosebeen. Deze mensen worden vaak preventief behandeld met laag-moleculair gewicht antistolling/antitrombose medicatie.

Bij het vermoeden van een DVT moet altijd worden uitgesloten dat er tevens sprake is van een longembolie. Indien klachten als onbegrepen ernstige kortademigheid, pijn op de thorax of andere signalen aanwezig zijn, dan dient verdere diagnostiek te worden overwogen.

Een longembolie geeft niet altijd klachten, maar wees alert bij deze symptomen van een longembolie:

Herken je een of meerdere van deze symptomen en maak je je ongerust? Neem dan altijd contact op met je huisarts, of ga direct naar de spoedeisende hulp in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dat is niets om je voor te schamen. Liever ongerust en dat er niets aan de hand blijkt te zijn, dan andersom.