Wie loopt een groter risico op een longembolie? Alle risicofactoren

Risicofactoren longembolie

Elk jaar krijgen zo’n 12.500 Nederlanders de diagnose longembolie. Het vroegtijdig herkennen en behandelen van een longembolie is van levensbelang. Maar wat zijn de risicofactoren voor een longembolie of veneuze trombose?

Hoewel een longembolie vaker voorkomt bij vrouwen, zijn mannen er ook vatbaar voor. De grootste risicofactor is het voor langere tijd stil zitten of liggen. Ook mensen die geneesmiddelen gebruiken die van invloed zijn op de samenstelling van het bloed, lopen doorgaans een groter risico op een longembolie.

Erfelijkheid en ziekenhuisopnames voor de helft aanwijsbaar

Ook erfelijkheid speelt een grote rol. Bij ongeveer de helft van de patiënten is het bloed zelf de oorzaak. Bij sommige mensen heeft het bloed van nature meer de neiging te stollen dan bij anderen.

Opvallend is ook dat meer dan de helft van alle longembolieën tijdens of na een ziekenhuisopname ontstaat. Ook is het risico op een longembolie groter wanneer je al eerder trombose of een longembolie heeft gehad.

Risicofactoren voor een longembolie:

Herken je een of meerdere van deze risicofactoren en maak je je ongerust? Neem dan gerust contact op met je huisarts. Ben je ook kortademig, doet ademen pijn of gaat het moeilijker dan normaal? Hoest je misschien zelfs bloed en slijm op? Of heb je daarbij een rood, dik en pijnlijk been? Ga dan direct naar de spoedeisende hulp in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dat is niets om je voor te schamen. Liever ongerust en dat er niets aan de hand blijkt te zijn, dan andersom.

Na de diagnose longembolie krijg je bloedverdunners en eventueel extra zuurstof, die de klachten en het risico direct verminderen.