Wat is een longembolie? Alle informatie over deze ziekte

Wat is een longembolie?

Een longembolie is een gevaarlijke en mogelijk levensbedreigende aandoening. Jaarlijks wordt ongeveer 1 op de 1000 Nederlanders getroffen door een longembolie. Er is bij een longembolie sprake van een afsluiting van een grote slagader richting de longen.

Hierdoor is er minder gasuitwisseling mogelijk tussen circulerend bloed en ingeademde lucht. Het zuurstofgehalte in het bloed daalt en de hoeveelheid koolzuurgas en afvalstoffen stijgt. Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn. Een longembolie is namelijk niet zelden dodelijk. Toch voorkomt tijdige diagnostiek en behandeling dat je eraan overlijdt.

Informatie over longembolie
Informatie longembolie

Bij een longembolie is er sprake van een (gedeeltelijke) afsluiting van een longslagader, de arteria pulmonalis. Hierdoor wordt er minder bloed getransporteerd naar de long(en). Op deze manier wordt er veel minder bloed van zuurstof voorzien omdat het de long niet bereikt. Ook de long zelf kan door de afsluiting minder zuurstof krijgen, hoewel de grootste zuurstofvoorziening van de longen loopt via de bronchiale arteriën

Bloedpropje ontstaat vaak in het been

Vaak ontstaat het bloedpropje op een andere plek in het lichaam, vaak in het been door bijvoorbeeld passiviteit en weinig beweging. Dit bloedpropje kan de beenslagader blokkeren (er is dan sprake van een diep-veneuze trombose, DVT of ook wel ‘trombosebeen’), maar kan tevens doorschieten naar longslagader, waar dan een longembolie ontstaat.

Er is bij een longembolie vaak sprake van een afsluiting door een bloedpropje (trombose), in andere gevallen is er sprake van een luchtembolie.

Ruiterembolie het meest gevaarlijk

De ruiterlongembolie is veruit het gevaarlijkst omdat bij deze variant een groot stolsel de longslagaders van beide longen blokkeert. Uiteindelijk zal het zuurstofgehalte in het bloed dramatisch verlaagd raken en zal het hart niet meer in staat zijn om te pompen.

Risicofactoren longembolie

Een longembolie komt vaak voor bij mensen met overgewicht en een slechte levensstijl, denk aan veel alcohol, roken en weinig beweging. Daarnaast is een longembolie vaak een complicatie op complexe operaties (bijvoorbeeld thorax of buikchirurgie), waarbij patiënten lange tijd passief blijven liggen. Hier wordt tegenwoordig extra op gelet, door bijvoorbeeld preventief toedienen van bloedverdunnende medicatie. Ook mensen die een lange vlucht maken, of op een andere manier veel zitten, lopen een groter risico op het ontwikkelen van een longembolie.

Hoe vaak komt longembolie voor in Nederland?

Bij ongeveer 3 op de 1.000 Nederlanders denken huisartsen aan een longembolie. In de praktijk heeft een kwart van deze mensen ook echt een longembolie. Dat komt neer op 10.000 tot 12.500 gevallen van longembolie per jaar.

Een longembolie geeft niet altijd klachten, maar wees alert bij deze symptomen van een longembolie:

Herken je een of meerdere van deze symptomen en maak je je ongerust? Neem dan altijd contact op met je huisarts, of ga direct naar de spoedeisende hulp in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Dat is niets om je voor te schamen. Liever ongerust en dat er niets aan de hand blijkt te zijn, dan andersom.

Na de diagnose longembolie krijg je bloedverdunners en eventueel extra zuurstof, die de klachten en het risico direct verminderen.